top of page

KRUIEN IS GEZOND

 

 

Water walking, ook wel longe côte of aqua walking genoemd, wordt ook in ons land steeds populairder. Daarbij ga je in een wetsuit of waadpak in zee wandelen, met het water tot aan je middenrif (ten minste tot je navel en idealiter tot je oksels). Wat zijn de voordelen voor je gezondheid? 

​

Wat zijn de voordelen van lopen in water?

​

  • Water is veel dichter dan lucht. Oefenen in water vergt dus meer inspanning dan dezelfde oefening op het land. Die extra weerstand zorgt ervoor dat je je spieren uitdaagt en versterkt op een manier die je misschien niet zou kunnen met een oefening op het droge. Het helpt je ook om meer calorieën te verbranden, wat bijdraagt tot gewichtsverlies.

  • Wandelen in het water is een cardio-oefening met weinig impact. Dit betekent dat het zachter is voor je botten en gewrichten, waardoor het een veiligere optie is voor mensen met aandoeningen zoals artritis, osteoporose of fibromyalgie.

  • Door minder druk en stress op je lichaam uit te oefenen, kan water walking ook een goede workout zijn voor mensen die zwanger zijn, mensen die herstellen van een blessure, senioren, iedereen die voor het eerst gaat sporten.

  • Een onderzoek uit 2015 ontdekte dat wandelen in het water je hartslag meer kan verhogen dan wandelen op het land. Hierdoor krijgen je hart en longen meer training.

  • Volgens een andere studie kan wandelen in het water helpen bij het verlagen van de bloeddruk, vooral voor mensen die voor het eerst sporten. En uit een ander onderzoek onder patiënten met wervelkanaalvernauwing bleek dat 12 weken wandelen in het water hielp om hun evenwicht en spierfunctie te verbeteren.

Het manueel voortslepen van een sleepnet doorheen het ondiepe zeewater wordt ‘kruien’ genoemd. In de meeste gevallen trekt elke kruier zijn eigen net, maar sporadisch slepen 2 kruiers samen een groter net achter hen aan. Kruiers wagen zich in zee vanaf 2 uur voor laagwater en beogen het vangen van grijze garnalen (Crangon crangon). Meestal zijn ze makkelijk te herkennen door hun gele/oranje waadpakken. Tijdens de koude wintermaanden zal je ze niet aantreffen, maar in het voor- en het najaar kun je ze vaak spotten langsheen het strand, dikwijls omringd door nieuwsgierige voorbijgangers. De vangst wordt immers ter plaatse gesorteerd wat de kans op overleving voor de bijvangst (kleine krabben, heremietkreeften, mesheften, juveniele platvissen, etc.) aanzienlijk verhoogt en net deze kijk op de diversiteit aan organismen trekt de kijklustigen aan. Vervolgens gaan de garnalen nogmaals op de schudzeef zodat de kleinere exemplaren terug de zee in gaan.

Getij wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van hoofdzakelijk de maan en in mindere mate die van de zon. Terwijl de maan rond de aarde draait, trekt deze het water op de aarde aan. Vermits de aarde ondertussen eveneens rond haar eigen as draait, verandert ook de intensiteit van deze aantrekkingskracht.

EB is de periode tussen hoogwater en het daarop volgende laagwater. De periode tot het volgende hoogwater is VLOED. Eb en vloed doen zich twee keer per dag voor.


Wanneer zon, maan en aarde op één lijn staan, versterkt de aantrekkingskracht van de zon de getijdenbeweging. Dan is het SPRINGTIJ. Om de 2 weken komt dit fenomeen voor, één keer na volle maan en één keer na nieuwe maan. Dan is het hoogwater hoger en het laagwater lager dan het respectievelijke gemiddelde hoog- en laagwater.


De maan en de zon kunnen elkaar ook tegenwerken. Deze is het grootst als de zon loodrecht op de as maan-aarde staat. Er wordt dan van twee verschillende kanten aan het water getrokken, met als gevolg dat het water veel minder stijgt dan gemiddeld. Dit verschijnsel noemen we DOODTIJ. Hierbij is het verschil tussen hoogwater en laagwater kleiner dan gemiddeld.

Doodtij komt voor na het eerste en laatste kwartier van de maan en komt dus ongeveer een week later dan springtij.

bottom of page