top of page
​

Het verschil tussen garnalen: de grijze garnaal, roze garnaal, ...
Aangezien er meer dan 2.000 soorten garnalen zijn waarvan een kleine 300 eetbaar, plaatsen we enkel de meest voorkomende soorten in ons overzicht:

  • Noordzeegarnaal ( grijze garnaal of Crangon crangon ): uitgesproken smaak en donker roze kleur.
    De gewone garnaal of grijze garnaal is een garnaal uit de familie Crangonidae.

    De lengte is ongeveer 50 tot 70, maximaal 90 millimeter en de kleur is grijs tot bruin met een onregelmatige vlekjestekening.

  • Steurgarnaal: Iets groter en fel roze met een streep op de rug De steurgarnaal is typisch voor riviermondingen en heeft een voorkeur voor buitendijkse brakke wateren. De soort wordt echter ook af en toe in zee aangetroffen en kan bovendien ver landinwaarts trekken en dan leven op plaatsen waar het water zoet is.

Garnalen kopen: waar op letten en wanneer kopen
Bij de aankoop van garnalen is het echt wel opletten geblazen: diepgevroren en terug ontdooid, toegevoegde bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers en andere additieven zijn geen uitzondering.

Gepelde garnalen zijn ook uitzonderlijk vatbaar voor bacteriën. Waar let je op bij de verpakking:

  • Verpakkingsdatum

  • Staan er additieven vermeld?

  • Waar zijn ze gevangen en waar zijn ze gepeld?

  • Wil je Noordzeegarnalen: dan moet 'Crangon Crangon' vermeld staan. Crangon Spp. of Crangon Japonicus zijn geen grijze garnalen!

  • Als je met de hand door de garnalen gaat, dienen deze te knisperen en mogen zeker niet plakkerig zijn.

 

De Noordzeegarnaal is moeilijk machinaal te pellen. Andere soorten, zoals de Noordse garnaal, echter zijn perfect machinaal te pellen omdat ze een losser pantser hebben en dat maakt een groot verschil in prijs. Als de garnaal in het buitenland* gepeld is ( voor de Noordzeegarnaal is dit meestal Marokko of Polen ), worden er steeds bewaarmiddelen ( E 211 ) toegevoegd.

​

Voor echt verse garnalen dien je ongepelde Belgische garnalen te nemen van de Vlaamse Visserij Vereniging. Deze Belgische vissersboten brengen hun vangst reeds na 24 uur of in het slechtste geval 48 uur aan land. Andere vissers gaan regelmatig tot 4 dagen het water op. De garnalen van de Vlaamse Visserij Vereniging zijn ook erkend als Streekproduct.
 

Let wel: Andere grijze garnalen van Nederlandse of Belgische vissers die je aantreft in het warenhuis zijn ook van onberispelijke kwaliteit op het moment dat ze verpakt worden. Het is hier enkel opletten dat je warenhuis of viswinkel  vlot genoeg verkoopt om steeds verse garnalen te kunnen blijven aanbieden.

​

Garnalenweetjes

De verse garnalen, ze worden niet zomaar de 'kaviaar van onze Noordzee' genoemd! Altijd vers te verkrijgen en altijd heerlijk om van te smullen. Of het nu als hapje is bij een frisse Rodenbach of als waardevol onderdeel van een gerecht.

Leuke wist-je-datjes over de garnalen:

  • De Belgische garnalen worden gevangen door Belgische schepen die maximaal 24 uur op zee vertoeven. De garnaal wordt volgens een oud recept aan boord gekookt in zeewater met extra zeezout en meteen verpakt onder beschermende atmosfeer. Er worden geen bewaarmiddelen toegevoegd.

  • Garnalen moeten ritselen, knetteren, dan weet je dat ze vers zijn en perfect gekookt.

  • Verse garnalen herken je aan hun glanzende, gladde schaal. Die wordt steeds doffer en ruwer naarmate ze hun versheid verliezen. Verse garnalen ruiken ook naar de zee: fris en ziltig. Nog een test om te weten of een garnaal vers is: Als je op de kop duwt, dan moet die stevig en knapperig zijn. Een garnaal met een zachte kop is niet dagvers.

  • Zelf mee garnalen vissen kan met de vissersboot Crangon.

  • De gemiddelde lengte van de Noordzeegarnalen is 5 tot 7 centimeter. Ze hebben een doorschijnend lichaam en zijn grijsbruin van kleur.

  • Garnalen kunnen drie jaar oud worden.

  • Garnalen worden het hele jaar door gevangen, met duidelijke pieken in april/mei en in de herfstmaanden.

 

Hoe pel je nu eigenlijk een garnaal?

  1. Pak met je rechterhand de garnaal met de rug naar je toe, aan de staart vast.

  2. Druk de nagel van je rechter duim in het midden tussen de schaaldelen en buig de rug door tot hij licht knakt.

  3. Duw de staart naar de kop toe en trek daarna al knijpend het staartgedeelte af.

  4. Pak met je rechterhand de garnaal in het midden vast en trek met de linkerhand het kopgedeelte eraf.

​

bottom of page